Muur van vermoeidheid😞

Daar is hij weer! Langzaam kom ik steeds dichter bij de muur van vermoeidheid. Voel je dan geen signalen? Sommige wel hoor, alleen soms sluipt het heel stilletjes het lichaam binnen, om dan op een onverwachts moment toe te slaan. Zie je het dan niet aan de buitenkant? Jawel, mensen die mij goed kennen zien het aan de stand van het oog, maar dan is het al “te ver”, loop ik al tegen de muur op. Waar merk ik het zelf aan? Ben gewoon moe, zelf rusten in de middag helpt niet. Kom dan niet gelijk op sommige woorden, verlies van overzicht, word instabiel, laat dingen vallen enz

Lastig, maar niet onmogelijk om mee te leven. Steeds weer de balans blijven zoeken tussen activiteiten en rust. Makkelijk gezegd, als er niet per activiteit een graadmeter wordt gegeven hoe iets een belasting kan zijn cq energie kost. Kan zelf per dag verschillen. Of de activiteit nu werk of privé gerelateerd is, maakt niets uit. Alles kost energie, maar kan ook energie opleveren. Het blijft zoeken. Helemaal niets doen zit ook niet in mijn aard.

Dus daar is de muur van vermoeidheid weer. Tijd voor reflectie en alle activiteiten stilleggen die niet gerelateerd zijn aan mijn werk, maar ook in mijn werk keuzes maken. Want inmiddels weet ik dat alles wat ik doe, werk of privé, met menselijke contacten te maken heeft. Lesgeven, met mensen praten tijdens hobbyclubjes die ik al niet meer in de avond volg. Met mensen praten tijdens visite. Met mensen praten tijden boodschappen doen. Met mensen praten kost energie. Veel energie! En dan lukt het soms niet meer om daarna gelijk op te laden, en duurt het steeds langer om op te laden. Dan is de muur van vermoeidheid bereikt.

Na al die jaren lukt het wel om niet meer zo ver te gaan dat er duizeligheid optreedt, een wattig hoofd, of hoofdpijn ontstaat. Omgaan met weerstand en onbegrip van andere mensen kost ook energie. Het lukt wel steeds beter, maar toch ……… af en toe weer die muur van vermoeidheid.

Dus nu uitrusten en dan weer kijken wat weer wel kan. Ik gebruik Yoga Nidra, mediteren, adem- en ontspanningsoefeningen om mijn energieniveau weer op orde te krijgen.
Wil je ook leren hoe Yoga Nidra en mediteren voor jou werkt? Maak een afspraak karin.noordzij@anima4ever.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...