Niet alles uit het verleden hoef je los te laten.

Tijdens het beoefenen van yoga, mindfulness en therapie wordt vaak het woord ”loslaten” gebruikt. Laat los, houd niet vast, wees stromend. Het is niet altijd makkelijk om vastgeroeste gewoontes en aannames ”los te laten”. We vinden het wel prettig om alles bij het oude te laten. Geen verandering is wel zo rustig. Alles en iedereen de schuld geven van wat je overkomt is ook handig, zeker als je niet te veel zelfonderzoek wil doen.

Toch kunnen vastgeroeste gewoontes en aannames ervoor zorgen dat je ”je zelf” verliest. Dat je weerstand voelt bij van alles. Vraag je je nog wel eens af welke dromen je als kind had? Wat vond je toen zo leuk, fijn en vanzelfsprekend? Wanneer was je echt spontaan, zonder mitsen en maren? Wanneer deed je iets, zonder eerst goedkeuring te vragen of te verwachten, alleen maar omdat je zelf vond dat het goed voor jou was? Je hele leven wordt beïnvloedt door zaken van buitenaf, maar ook door je eigen kijk op zaken. Je wordt gevormd door van alles. Maar toch blijft je innerlijke kind het zelfde. Wanneer je hier in contact blijft, zijn tegenslagen te overwinnen.

Om mijn praktijkruimte te realiseren, moest er opgeruimd worden. In 2017 heb ik na 30 jaar mijn onderwijscarrière afgesloten. Maar alle boeken, readers, opdrachten, werkstukken, onderzoeksverslagen en afstudeeropdrachten lagen er nog. Van Pedagogische Academie, Opleiding Speciaal Onderwijs, Opleiding Intern Begeleider, Meester Coachen, Opleiding middenkader onderwijs, Opleiding Schoolleider Vakbewaam, Mediation en nog andere korte cursussen. In de jaren erna is geregeld alles door mijn handen gegaan. Toch zonde, zoveel tijd in gestoken, stel dat…… Reflecterende kwam ik tot de conclusie dat al deze opleidingen mij ook gevormd hebben, maar ook nodig waren om te zijn wie ik nu weer ben. Niet alles kan bewaard blijven. Maar als naslag werk voor mijn praktijk bewaar ik de gesprekstechnieken, coachingstechnieken, basis psychologie, maar vooral de erkenning van het innerlijke kind: nieuwsgierigheid naar de ander, in verbinding willen staan met de ander, helpende willen zijn.

Het heeft even geduurd, maar er is veel weggegooid. Los gelaten, zodat de verandering volledig is. Ik richt mij nu volledig op yoga en meditatie om dit in te zetten als therapie. In kleine groepjes of privé. Yoga Nidra, NadiSpierherstelyoga, Ademtherapie, drukpuntmassage en energetische massage. Iedere klant heeft zijn eigen route naar meer balans. Bijvoorbeeld bij Burn-Outklachten, klachten van overprikkeling bij NAH, ondersteuning bij revalidatie enz.

Boek nu een sessie! Namasté Karin

Dit vind je misschien ook leuk...