De moeilijkste houding in de yoga😅

“We gaan nu naar de moeilijkste houding in de yoga”. Wanneer ik dit zeg tijdens de les komt er een glimlach op de gezichten van de deelnemers die regelmatig meedoen met mijn les. Maar nieuwe deelnemers kijken verschrikt op, je ziet ze denken: we gaan toch niet op ons hoofd staan?
Opluchting wanneer blijkt dat we ‘gewoon’ gaan liggen.

Savasana, de lijkhouding(ik heb de naam niet bedacht), lijkt zo makkelijk en heerlijk comfortabel. Makkelijk? Misschien, je hoeft alleen maar op je rug te gaan liggen. Zodra je ligt begint het voelen. Je aandacht gaat direct naar de plekken , die niet comfortabel liggen! Naar de schouders, nek, onderrug, de hielen op de mat enz. Wanneer je iets verandert in de ligpositie, vraagt er een andere plek om aandacht. Ook kunnen gedachten sterker naar voren komen, gedachten die je meenemen en voor je het weet ben je afgedwaald. Gevoelens komen op, irritatie, angst of onrust. Je moet je bedenken dat je ligt, zonder begeleiding van een ontspanningsoefening of een gesproken meditatie. Alleen de ademstroom, hartslag, gevoel, en gedachten als ijkpunten. Ik refereer, na de les bij vragen en opmerkingen, vaak aan hoe ik dit zelf heb ervaren toen ik begon met yoga. Ik had toen ook de neiging om van de mat af te vluchten.
Het oefenen van de Savasana is Yoga! Oefenen van het aandachtig waarnemen van de ademstroom, lichaam en geest, zonder je te verliezen in een gevoel of in een gedachte. Makkelijk? Denk van niet😊. Blijven oefenen met geduld, en met compassie voor je zelf is Yoga! De ene dag gaat het beter dan op een andere dag, so what? Ieder moment dat het lukt, al is het maar 1 seconde, is al een cadeau voor jezelf.

Mocht je ervaren dat spierblokkades, of blessures een algehele ontspanning bemoeilijken? Nadi-Spierhersteltherapie zorgt voor verminderde pijn beleving en verbetert het lichaamsbewustzijn, zodat er meer mobiliteit wordt ervaren binnen de grenzen van de mogelijkheden van het fysieke lichaam. Nadi-Spierhersteltherapie bevordert het herstel van balans tussen geest en lichaam. Meer weten? Neem contact met mij op voor een kennismaking.

Namasté

foto: Gerard NoordzijDit vind je misschien ook leuk...