Als yoga kon toveren waren we allemaal ineens blij en gelukkig, maar toch heeft yoga iets magisch………

Wat is de reden dat mensen yoga, meditatie en/ of mindfulness gaan beoefenen? Om maar enkele zaken te benoemen:

 • lichamelijke ongemakken
 • rust in het hoofd willen
 • problemen met de ademhaling
 • concentratie problemen
 • stress gerelateerde klachten
 • op verwijzing van de huisarts, fysiotherapeut of specialist

Welke verwachtingen heeft men vaak van het beoefenen van yoga:

 1. ontspanning
 2. souplesse
 3. verbeterde ademhaling
 4. verbeterde concentratie
 5. leren grenzen aan te voelen van lichaam en geest om overbelasting te voorkomen

Zo eenvoudig? Toch een soort quickfit?

Helaas, ik zal dit gelijk ontkrachten. Tuurlijk is in de eerste instantie de bedoeling dat je leert ontspannen, je leert over te geven aan een moment van rust. Even aandacht voor jezelf, je lichaam, en je geest. Alleen, als je leert te ontspannen, kun je des te meer in het begin onrustgevoelens of ongemakken tegenkomen waar je iets mee moet. En dan begint de yoga. Kan ik naar die gevoelens kijken, en er even niets mee doen? Wat gebeurd er dan in mijn lichaam en geest? Kan ik het ongemak in het lichaam voelen, en er even niets mee doen? Pijn is een grens, we willen ons soms zo groot houden, maar pijn is een grens. Lichamelijk en geestelijk. Vanaf hier begint het opruimen, of het plaatsen van het ongemak. Vanaf hier ga je stapje voor stapje weer sterker worden. Geen oordeel geven, constateren, en er naar kijken met zelfcompassie. We kunnen vaak erg streng voor ons zelf zijn. Je leert om aan te voelen wat voor jou een grens is qua pijn en belasting. Je zal merken dat de grenzen duidelijke worden, en je een gevoel krijgt van vrijheid en autonomie. Je leert te vertrouwen op de intuïtie .

Goed voor je zelf zorgen, niet egoïstisch, maar leven vanuit de intuïtie. Weten wat goed voor jou is mentaal en fysiek. Vandaar uit kun je compassie tonen aan anderen, zonder dat je het gevoel krijgt dat je over grenzen heen moet gaan. En soms ga je toch weer een grens over, de kunst is dan om jezelf niet gelijk streng toe te spreken, maar te overdenken hoe het kon gebeuren, en waar je het had kunnen voorkomen als dat mogelijk was. En dan vrolijk verder met oefenen tot weer zo’n momentje. Weet dat vele yogi’s het pad voor jou zijn gegaan. En vertrouw op de intuïtie, de spirit, de kracht die je leidt.

Zo eenvoudig? We leven in een tijd waar veel energie zich naar negatieve zaken beweegt. Kun je positief blijven? In verbinding met je ware zelf en hierdoor ook met de rest van het universum? Kun je zorgen dat jouw energie niet weglekt? Ook dit is yoga en meditatie beoefenen. En soms is je energie toch ineens op. Ook dan jezelf niet gelijk streng toe te spreken, maar te overdenken hoe het kon gebeuren, en waar je het had kunnen voorkomen als het mogelijk was. En dan vrolijk verder met oefenen tot weer zo’n momentje.

Dus yoga is geen wondermiddel, maar heeft toch iets magisch……..

 1. je voelt je vrij
 2. je voelt autonoom
 3. je voelt je verbonden met het universum
 4. je vergroot de positieve universele energie
 5. je voelt dat je een onderdeel bent van een groter geheel
 6. je voelt dat je er toe doet

Dit vind je misschien ook leuk...