21 juni Zonnewende en Internationale Yogadag

Zonnewende: dag en nacht zullen overal op aarde even lang zijn, wanneer de zon recht boven de evenaar staat. Door de eeuwen heen is deze dag door verschillende culturen en godsdiensten gebruikt om te vieren dat er een nieuw tijdperk aangebroken is, dat het op deze dag er het langst daglicht is. Vele rite zijn ontstaan. Tot in de prehistorie zijn gebruiken en rite terug te vinden. Magische verhalen zijn er ontstaan.

Op 11 december 2014 is 21 juni door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yogadag. Wereldwijd worden vanaf 2015, op deze dag verschillende yogaevents gehouden. Waarom? Het praktiseren van yoga zorgt voor lichamelijke en geestelijke balans, en welzijn. Individueel, maar alle individuen vormen samen één geheel. Dus yogabeoefenen voor een betere wereld. Vrede, evenwicht en licht.

Dit jaar, 2022, is het thema Yoga for Humanity. Niet zo verrassend, als je je bewust bent van alle negatieve energie in de wereld: oorlog, mensen op de vlucht, mensen die elkaar bij minst of geringste in de haren vliegen, honger en droogte. En wat al niet meer. De gedachten is om op deze dag samen yoga te beoefen, te mediteren, te chanten, events te organiseren om de mensheid te steunen en om voor iedereen een goed leven te realiseren. Awakeness for humanity: zoeken naar verlichting, vergroten van het universele bewustzijn. De wereld kantelen naar het licht.

Niet zo verwonderlijk dat 21 juni, de dag van de Zonnewende gekozen is als Internationale Yogadag. Een dag waar alle yogastromingen weer één zijn. Verschillen worden omarmd. Zo als het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Dus ook in de yoga valt nog veel te oefenen en te werken😉

foto Robbert Noordzij

Dit vind je misschien ook leuk...