Yama’s

In mijn vorige blog schreef ik over Ahisma, geweldloosheid. Ahisma is een van de Yama’s, wat zoveel betekent als weigeringen. Dus het weigeren of anders gezegd het niet toelaten dat geweld je leven beheerst, zowel in gedachten als fysiek. Andere Yama’s zijn: Sattya: Waarachtigheid, Asteya: Niet stelen, Brahmacharya: Controle over energie, Aparigraha: Begeerteloosheid. Komt het je bekend voor? Wie weet later hier meer over. Voor nu gaat het om wat kost voor jou de meeste energie?

Waar gaat jouw energie naar toe? Naar zaken die je graag zou willen hebben of die je niet hebt? Wat je graag allemaal zou hebben gedaan of wilt gaan doen? Hoe anderen hun leven leven? Jezelf vergelijken met anderen, jouw situatie vergelijken met anderen? Voel je energie weg lekken in bepaalde situaties? Is het lastig om te weten wat voor jou ”de waarheid is”, ben je eerlijk naar je zelf toe?

Je voornemen om bewuster te leven is een mooie eerste stap. Maar wat betekend dat? Je zou je zelf als een ascetische monnik kunnen afsluiten van de wereld. Ook een hele opgave. Maar volgens de Integrale Yoga leven we in deze wereld met al zijn uitdagingen. Dus werk aan de winkel. De eerste stap is dan je bewust te worden van alle energiestromen die invloed hebben op jouw fysieke en psychische lichaam. Daarna onderzoeken van het onderbewuste en het bovenbewuste. Wanneer jezelf innerlijk in balans bent, heeft dit ook een positieve werking op de omgeving, zelf op het hele universum.

Dualisme is in ons en om ons heen. Neemt toe wanneer wij mensen onbewust leven en ons laten leiden door het ego. Kan kleine gebeurtenissen of gedachten zijn of een grote gebeurtenis als oorlog. Dualisme neemt af als wij mensen meer bewuster leven, waaronder het bewust weten waar onze energie op gericht is. Voor jou zelf is het als aller eerst belangrijk te onderzoeken of je veel negatieve energie verspreid of opneemt. Wanneer je hier onderscheid in kunt maken, kun je de volgende stap zetten.

Yoga Nidra en meditatie kunnen hier bij helpen. Boek een sessie en ervaar wat er gebeurd als je meer bewust bent van het onderbewuste: meningen, aannames en veronderstellingen die je belemmeren om innerlijke in balans te zijn.

Namasté Karin Noordzij

Dit vind je misschien ook leuk...