Ahisma

Ahisma is de 1ste soetra van het 8 voudige pad volgens de yogafilosofie. Betekent zo veel als geweldloosleven. Men gaat er van uit dat de soetra’s in de 2de eeuw voor Christus zijn ontstaan en worden toegeschreven aan Patanjali. Velen zullen de 10 geboden er in herkennen. Het feit alleen is dat de soetra geen gebod is, maar een voorstel om een bewustere manier van leven te ontwikkelen. Geen dogma.

Gandi wordt in de huidige westerse wereld genoemd wanneer het gaat om een voorbeeld te geven van geweldloos in het leven staan.

Wat kan Ahisma voor ons in het nu betekenen? Wat zou er bedoeld worden met geweldloosheid? Genoeg mensen lopen niet vechtend over straat. Dus misschien kunnen we het kleiner zoeken? Bejegen je de mensen, zoals jezelf bejegend wilt worden? Of nog kleiner: oordelen en veroordelen? Ook oordelende en veroordelende gedachten, die niet uitgesproken worden, kunnen jouw leefomgeving en fysieke omstandigheden negatief beïnvloeden.

Beoefening van yoga- en meditatieoefeningen hebben een gunstige invloed op ons mentale en fysieke gesteldheid en verbetert daardoor ook jouw manier van bewuster leven. Stel je zelf kleine doelen, begin met het oefenen om uit de negatieve gedachtenspiraal te komen. Hierdoor ga je met een andere blik naar de wereld kijken. Iedere glimp van positiviteit, is misschien gevoelsmatig een druppel in de oceaan, maar vele druppels maken de oceaan!

Foto: Gerard Noordzij

Dit vind je misschien ook leuk...